Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt - Original Immo
Verlies elkaar niet als polarisatie dichtbij komt

STAP 1: Wordt het eens dat je het niet eens bent met elkaar

Wanneer je aanvoelt dat je het niet eens gaat worden, is het beter dit gewoonweg te accepteren.

 

STAP 2: Tel tot 10 als je iets lelijks dreigt te zeggen

Wanneer een discussie zo verhit geraakt en je voelt dat je iets onaardig wil zeggen, is het beter tot 10 te tellen en even diep adem te halen. Hierdoor zal je kalmeren en is de nood dit uit te spreken, minder groot of zelfs verdwenen.

 

STAP 3: Zie de ander niet als iemand die hoort bij ‘die groep’

Probeer in een discussie de ander niet aan te zien als ‘tegenstander’, maar nog steeds als je buur, vriend of familie. Dit zal je helpen de situatie te relativeren.

 

STAP 4: Accepteer dat je verschilt van elkaar

Het is gunstig tijdens een discussie te onthouden dat we allemaal anders zijn en niet steeds hetzelfde denken over een bepaald onderwerp. Elk persoon heeft zijn eigen mening en je hoeft de ander niet te overtuigen jouw mening aan te nemen.

 

STAP 5: Vraag waarom het onderwerp de ander bezighoudt

Vraag waarom dit onderwerp zo belangrijk is voor de ander om elkaar beter te begrijpen. Wanneer je inziet welke emoties er voor deze persoon achter zitten, is de reactie van deze persoon beter te plaatsen.

 

STAP 6: Spreek af hoe lang je samen over het onderwerp praat

Spreek op voorhand een tijdslimiet af, bijvoorbeeld 10 minuten. Zo kunnen beide standpunten aan bod komen, waarna je verder gaat met een ander onderwerp.

 

STAP 7: Zie een discussie niet als een wedstrijd

Wie wil winnen, stopt met luisteren waardoor de afstand alleen maar groter wordt. Een discussie kent geen winnaar of verliezer, door te praten én luisteren verlies je elkaar niet.

 

STAP 8: Ontdek waar je het wél mee eens bent

Door te luisteren ontdek je naast de dingen waar je het niet eens mee bent, ook zaken waar je je wel in kan vinden. Hierop kan je dan inpikken en doorpraten.

 

STAP 9: Benoem de hechte band die jullie hebben

Benoem wat je voor elkaar betekent, zo richt je de focus op jullie band en minder op het onderwerp.

Vb. We verschillen hierin van mening, maar dat moet soms kunnen als goede vrienden.

 

STAP 10: Laat elkaar uitpraten

Door elkaar te onderbreken wordt de discussie alleen maar feller. Het is belangrijk dat beiden de kans krijgen zich gehoord te voelen.

 

STAP 11: Geef op een kalme manier aan dat het je raakt zo tegenover elkaar te staan

Spreek op een rustige manier uit dat je het moeilijk vindt zoveel afstand te voelen bij dit onderwerp. Zo stap je even uit de verhitte discussie en stel je jezelf eerlijk en kwetsbaar op, waardoor de afstand kleiner wordt.

 

STAP 12: Parkeer het onderwerp even

Laat het onderwerp even los om de gemoederen te laten bedaren. Wanneer jullie beiden rustiger zijn, kan je het onderwerp weer opnemen.

 

Bron: SIRE.nl 22 mei 2023