Schouwrenovatie appartementen - Original Immo
Schouwrenovatie appartementen

Nieuwe ketel plaatsen?
Soms een probleem in een oud appartementsgebouw.

We leggen graag uit.

 

De huidige wetgeving laat al jaren niet langer toe om een (privatief) B-toestel of atmosferische ketel te plaatsen. Dat zijn de toestellen die aangesloten zijn op een rookgasafvoer en waarbij verbrandingslucht rechtstreeks uit de opstellingsruimte komt. In de plaats daarvan moet een condensatie-gaswandtoestel geplaatst worden omdat het verbruik veel beter is en dus ecologischer.

Vroeger werd dus de warme droge rookgassen afgevoerd via een droge gezamenlijke schouw die vanbinnen gewoon is afgewerkt met steen. Bij condensatie komt er echter vooral veel stoom vrij die heel de oude schouw zou nat maken en binnen de kortste keren heeft heel het gebouw vochtplekken en vochtschade want dat gaat om liters per uur.

Dat kan dus niet en de oude schouw moet worden gerenoveerd.

 

Er zijn een aantal technieken;

De goedkoopste is dat per ketel een (flexibele) metalen schouw wordt getrokken door de oude schouw. Per ketel dient dan ook een afvoerpunt te komen voor het condensatievocht. Dit is snelste oplossing maar hiervoor moet er plaats genoeg zijn in de schouw om +/- 7 cm per pijp te voorzien voor elk appartement aangesloten op deze schouw. Dus bijvoorbeeld voor 4 appartementen moet de schouw dan ongeveer 20 x 20 cm breed zijn.

Anders optie is dat heel de schouw wordt opgebouwd tot 1 grote nieuwe dubbelwandige schouw waarbij helemaal onderaan dan een afvoer moet komen voor het condensatievocht. Dit vergt klassiek van kap en breekwerk en is minder interessant en duurder.

 

Beide technieken hebben echter enkele implicaties;

* wanneer heel de schouw wordt aangepast kan daarna de oude atmosferische ketel wsl. niet meer worden aangesloten en moet dus iedereen van dezelfde schouw individueel en tegelijkertijd een nieuwe condensatieketel laten plaatsen.

* Groepsaankoop aankoop privatieve ketels is een mogelijkheid en meestal interessant doch is geen verplichting.

* Renovatie schouwen vloeit voor uit de verplichte overstap van atmosferische ketels naar HR-top ketels en  betreft een wettelijke vereiste, derhalve is het stemrecht niet 67% maar 50%.

* Enkel de gebruikers van een schouw zullen de kosten dragen voor de renovatie van de schouw en dit moet als (wijzigende) kostensleutel worden voorzien daar de basisakte hier meestal niet in voorziet.

Vragen hierover?

welkom@oi.be