Original Immo: onze verkooptips onroerend goed! - Original Immo
Original Immo: onze verkooptips onroerend goed!

HET IS ZO VER, JE GAAT JE HUIS OF APPARTEMENT VERKOPEN! TIJD DUS OM OVER EEN AANTAL ZAKEN GOED NA TE DENKEN.

Doe ik het zelf of werk ik via een makelaar? Wat is mijn huis waard en welke vraagprijs moet er op? Is een EPC certificaat nu verplicht? Wat moet ik allemaal nog doen en regelen alvorens mijn huis of appartement te koop komt te staan? Wat als ik een aankoopbod krijg?

Deze en vele andere vragen zijn veel voorkomend onder eigenaren die besloten hebben hun huis of appartement te verkopen.

 

Original Immo zet graag de belangrijkste tips op een rijtje waar je op moet letten bij de verkoop van je huis of appartement.

 

 1. ZORG VOOR EEN ONVERGETELIJKE EERSTE INDRUK

Het internet is je belangrijkste medium bij de verkoop van je huis. De hoeveelheid informatie op het internet is ook overweldigend en daarom scannen wij wat we tegen komen op het internet. Alleen datgene wat ons interessant lijkt klikken we op en de rest slaan we over. Bij het zoeken naar een huis of appartement op het internet gaat het niet anders. De woningzoekers scannen door het enorme aanbod van woningen en klikken alleen op die woningen die hen aanspreken. Of een woning of appartement hen wel of niet aanspreekt is voor een groot deel afhankelijk van hoe jij de woning hebt gepresenteerd. De hoofdfoto moet ronduit fantastisch zijn en ook de prijs moet aantrekkelijk ogen.

 

 1. ZORG VOOR PROFESSIONELE FOTOS

De kwaliteit van de fotos van je huis kan het verschil zijn tussen wel of geen kijkers en dus tussen wel of niet verkopen van je huis. Onze  ervaring is dat met de nodige inspanning van onder meer verkoopstyling en fotos van topkwaliteit, iedere woning op een goede manier te presenteren is waardoor er belangstelling zal ontstaan. Stap jij een winkel binnen waarbij de etalage vuil en onoverzichtelijk is? Nee toch. Dit is net hetzelfde met de zoektocht naar een nieuwe woning of appartement.

 

 1. LEG DE NADRUK OP DE STERKE PUNTEN VAN JE HUIS

Klinkt logisch toch? Toch doen de meeste verkopers dit nog niet of niet voldoende. De kracht van verkopen ligt altijd in het extra benadrukken van de voordelen van een product of dienst, in dit geval jouw huis. Maar wees tegelijk ook transparant naar de eventuele werkpunten die er zijn. Ga bij jezelf eens na waarom jij destijds voor dit huis of appartement gekozen hebt. Wat waren voor jou de pluspunten van deze woning? Was het de tuin, de ligging, de woonwijk, de ruimte in het huis, de staat van het appartement, de sfeer van de woning? Laat de sterkte punten van je huis niet alleen terugkomen in een sterke tekst maar zorg er ook voor dat dit terug komt in de fotos en in de video.

 

 1. VERKOOPSTYLING

In Engeland en Amerika is het de normaalste zaak van de wereld, verkoopstyling. In België daarentegen is het nog aanzienlijk minder bekend en het gros van de makelaars maakt hier dan ook nog geen gebruik van. Een gemiste kans, want de invloed van verkoopstyling is op z´n allerminst behoorlijk te noemen, kijk maar de effecten van het programma de Huizendokter.

Een paar kartonnen dozen in de vorm van een tafel en stoelen geeft al hele andere dimensies aan een ruimte die anders te klein leek.

 

 1. ZORG VOOR DE JUISTE PROMOTIE MIX

Je huis op Immoweb plaatsen en een bord in de tuin is iets wat iedere makelaar je wel kan bieden. Natuurlijk zijn er altijd woningen die zichzelf bijna verkopen zonder al te veel inspanningen, maar dit is voor de meeste woningen helaas niet weggelegd. Kijk maar eens in je eigen regio hoeveel huizen of appartementen er te koop blijven staan. Je zal dus op de tamtam moeten slaan en jouw woning op zoveel mogelijk manieren onder de aandacht brengen van potentiële kopers. Een krachtig medium hiervoor is natuurlijk het internet en dan met name de diverse sociale media kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. Belangrijk bij het inzetten van sociale media is natuurlijk wel dat je het op de juiste manier inzet. Benader nauwkeurig de juiste doelgroep van je huis en probeer je huis op een leuke en/of ludieke manier onder de aandacht te brengen, dit heeft vaak een viraal effect. Wij hebben al diverse woningen verkocht waarbij de koper via Facebook op de hoogte werd gebracht van de woning of appartement dat te koop stond.

Daarnaast kun je overwegen om betaalde Google Adwords advertenties in te zetten afhankelijk of dit past het bij het type woning en je kennis hiervan.

Zorg daarnaast ook voor regionale aandacht. De meeste kopers wonen namelijk niet ver bij jou uit de buurt. Een buurtmailing kan bijvoorbeeld handig zijn om de bewoners bij jou in de woonwijk op de hoogte te brengen van het feit dat je huis te koop staat.

 

 1. GEEF EEN GEDETAILLEERDE OMSCHRIJVING VAN DE BUURT OF OMGEVING

Op veel zaken heb je invloed bij de verkoop van je huis, echter de wijk of buurt waarin je huis of appartement ligt heb je geen invloed op. Probeer daarom voor jezelf na te gaan waarom jij destijds gekozen hebt voor deze buurt of wijk. Wat waren voor jou de pluspunten en benoem deze ook bij de verkoop van je huis. Ligt je appartement centraal gelegen in een kindvriendelijke buurt vlakbij scholen, winkelcentra en sportvelden? Benoem dit!

Benoem welke voorzieningen er allemaal zijn en wat er allemaal te beleven is in jouw woonwijk. Niet iedere potentiële koper weet dit namelijk!

 

 1. VOORKOM EEN VLOEK OP JE HUIS

Bij huizen die te lang te koop staan, laten we zeggen langer dan 6 maanden, is de kans groot dat er een vloek op de woning komt. Potentiële kopers hebben je huis al vele malen voorbij zien komen op Immoweb en andere websites, het hele dorp weet al dat jouw huis al lange tijd te koop staat en dus gaan ze zich afvragen waarom dat huis of appartement maar steeds niet verkocht wordt.

Zou het te duur zijn? Of misschien moet er gewoon veel te veel in gerenoveerd worden? Er is blijkbaar een reden waarom jouw huis maar niet verkocht wordt en naarmate het langer duurt wordt die kans alsmaar kleiner dat er zich nog een potentiële koper aandient.

 

 1. KIES DE JUISTE MANIER OM JE WONING TE VERKOPEN

Veel mensen kiezen een makelaar omdat deze bij hen in het dorp zit of omdat deze ook het huis van de overburen ooit verkocht heeft. Allereerst moet je natuurlijk een goede klik met de persoon hebben en deze vertrouwen. Maar wees ook kritisch en vraag op welke manier ze denken jouw huis te gaan verkopen en welke middelen hij/zij hiervoor inzet. Wat doen ze nog meer behalve je huis op Immoweb plaatsen en een bord in je tuin zetten?

 

 1. WIL JE WEL ECHT JE WONING VERKOPEN?

Hoe graag wil jij je huis of appartement verkopen?

Dus niet :

 • We zetten hoog in, we kunnen altijd nog zakken!
 • Het maakt mij niet uit hoelang mijn huis te koop staat, ik heb tijd.
 • Ik doe er niks meer aan en opruimen? Ze moeten maar door de rommel kijken!
 • Het is maar net wat de gek ervoor geeft!
 • Iedereen (ook de buren) zegt dat ons huis veel meer waard is!
 • We hebben een goed bod ontvangen maar aangezien het nog maar net te koop staat wachten we nog even; misschien komt er nog een hoger bod.

 

 1. DE VRAAGPRIJS VOOR JE WONING OF APPARTEMENT

Een vraagprijs, in veel gevallen een gevoelig onderwerp. In de meeste gevallen denken/vinden eigenaren dat hun woning meer waard is dan wat een expert ze verteld. Op zich begrijpelijk, we willen immers allemaal een zo hoog mogelijke prijs voor onze woning ontvangen, maar tegelijk ook doodsteek nummer 1 waarom huizen maar niet verkocht worden.

Een te hoge vraagprijs zorgt er in ieder geval voor dat je huis of appartement niet verkocht gaat worden, dat is een ding dat zeker is. Laat dus steeds door een externe partij een objectieve schatting maken! www.feelingathome.be bijvoorbeeld kan u helpen.

 

Het Original Immo Beheersteam

Succes met de verkoop!
welkom@oi.be