Nog nooit waren huizen in ons land zo duur en nog nooit werden er zoveel huizen gekocht - Original Immo
Nog nooit waren huizen in ons land zo duur en nog nooit werden er zoveel huizen gekocht

Een woonhuis in ons land kost vandaag gemiddeld 243.344 euro. Dat is 1,7 % duurder dan begin dit jaar. Dat blijkt uit cijfers die de notarissen verzamelden. Nooit werd er in België in een trimester zoveel vastgoed verkocht.

Recordprijzen
De prijzen van huizen en het aantal transacties van de laatste drie maanden in ons land slaan alle records. Maar tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel zijn er grote verschillen. In Vlaanderen kost een woonhuis gemiddeld 270.389 euro. In Wallonië is dat 184.155 EUR. Brussel blijft het duurst. Daar kost een huis gemiddeld 441.865 euro. In de drie regio’s zijn dat historische recordprijzen.

Voor appartementen is het verschil tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië veel kleiner. Een gemiddeld appartement kost 218.294 euro. “De prijzen van appartementen blijven ook min of meer stabiel”, klinkt het vanuit de hoek van de notarissen.

Nooit zoveel transacties
Nog nooit werd er zoveel vastgoed verkocht als vorig trimester. In de laatste drie maanden veranderden 78.614 panden van eigenaar. Wat daarvan het percentage huizen en appartementen is, is niet geweten. Daarvan hebben de notarissen geen cijfers. Wel van de verdeling over de verschillende regio’s: 62% van die verkoopcontracten werd gesloten in Vlaanderen, 30% in Wallonië en 8 % in Brussel.

Meer beleggers
Wat ook opvalt is dat er minder hypothecaire kredieten afgesloten worden. Dat wijst er volgens de notarissen op dat er meer en meer beleggers zijn die hun geld investeren in vastgoed. De vorige jaren waren er ook veel herfinancieringen van hypothecaire kredieten. Dat is bijna volledig stilgevallen. De verklaring daarvoor is dat de rentetarieven laag zijn en laag blijven en dat dat geen reden meer is om te herfinancieren.

Bron: VRTnws.be

 

Het Original Immo-team