Hoe vindt u een goede syndicus? - Original Immo
Hoe vindt u een goede syndicus?

Er bestaan helaas geen lijsten van degelijke en betrouwbare beheerders van appartementsgebouwen. Maar de volgende weetjes kunnen helpen om te voorkomen dat u als eigenaar van een flat met een financieel debacle wordt geconfronteerd.

Het aantal appartementsbewoners in België neemt almaar toe. Toch voelen steeds minder vastgoedmakelaars zich geroepen om het beheer van de mede-eigendom op zich te nemen. Volgens cijfers van de federale overheidsdienst Financiën steeg het aantal appartementen tussen 2005 en 2015 van 570.000 naar 750.000.

Het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) waarschuwde vorig jaar al dat ‘syndicus’ een knelpuntberoep dreigt te worden en die trend zet door (lees inzet). Daarbij komt dat beheerders van appartementsgebouwen niet altijd zo’n fraai imago hebben.

Meer dan eens klagen de mede-eigenaars over een gebrek aan transparantie. ‘De syndicus weigert de facturen voor te leggen waarop zijn rekeningen zijn gebaseerd, de syndicus speelt onder één hoedje met de bouwpromotor, de syndicus strijkt een commissie op bij de aanstelling van aannemers,…’ Het zijn maar enkele terugkomende klachten. Er zijn helaas ook verhalen van syndici die de rekeningen van de mede-eigenaars plunderen.

Jammer genoeg bestaan er geen lijsten van ‘betrouwbare’ syndici. Bent u op zoek naar een degelijke beheerder, dan kunt u zich het best richten tot andere verenigingen van mede-eigenaars om te polsen naar hun ervaringen.

U kunt ook aankloppen bij kleinere organisaties om u te informeren. Zo bestaat er een Unie van Vlaamse Syndici (UVS). Die vzw moedigt haar leden-syndici aan om transparant en eerlijk te zijn.

Een degelijke syndicus kiezen is cruciaal. Hij is niet alleen verantwoordelijk voor het dagelijks beheer van de mede-eigendom, maar moet ook de beslissingen van de mede-eigenaars uitvoeren en bovenal belangrijke fondsen beheren. ‘Een syndicus beheert andermans geld. Zo iemand moet 100 procent te vertrouwen zijn’, zegt Dominique Krickovic, directeur van UVS.

Vraag vandaag nog onze refertes op van panden in ons beheer. Met 1 telefoontje weet u alle ervaringen van onze klanten en dat zegt u meer dan 10 mooie reclamefolders… welkom@originalimmo.be

 

Bron: NETTO in DE TIJD in zijn artikel van 2 maart 2017

 

Stel uw verdere vragen gerust aan het Original Immo beheersteam.

welkom@originalimmo.be