Dubbel zoveel korte huurcontracten als negenjarige  contracten - Original Immo
Dubbel zoveel korte huurcontracten als negenjarige  contracten

De meeste huurcontracten in Belgie worden afgesloten voor een periode van minder dan drie jaar. Het klassieke negenjarige contract verliest daardoor aan populariteit. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Jelle Engelbosch (N-VA) door een federale collega liet opvragen bij minister van Financien Van Overtveldt (N-VA).

Een contract van korte duur (tot drie jaar) blijkt vandaag veruit de populairste keuze en wordt dubbel zoveel gekozen als een contract van langere duur. 64% van de geregistreerde contracten van 2013 tot 2016 waren van dit type. Het gaat concreet om 502.112 contracten tot drie jaar tegenover 224.185 contracten van negen jaar (of 29%). Huurcontracten die langer lopen dan negen vertegenwoordigen slechts 7% van alle contracten. Daarnaast is er ook nog een mogelijkheid om een levenslang huurcontract af te sluiten, maar in de praktijk gebeurt dit nauwelijks.

Vlaams minister van Wonen Liesbeth Homans (N-VA) voorziet in het ontwerp van nieuw huurdecreet een opzegbaarheid voor huurders met een kortlopend contract. Verhuurders hebben die mogelijkheid niet, maar voor hen wordt de huurwaarborg opgetrokken naar drie maanden. Overigens blijft in het ontwerp van nieuw huurdecreet de huurovereenkomst van negen jaar de regel.

 

Het Original Immo beheersteam staat voor u klaar op welkom@oi.be